Vlaams Parlement keurt vernieuwd wapenhandeldecreet goed

Door Jan Van Esbroeck op 22 juni 2017, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking

Het vlaams Parlement heeft woensdag het vernieuwde Vlaams wapenhandeldecreet goedgekeurd. De wijzigingen en optimalisaties die we hebben doorgevoerd aan het Wapenhandeldecreet van 15 juni 2012 zijn goed en evenwichtig. Met deze aanpassingen zijn we tegemoet gekomen aan de vraag van het Vlaams Parlement ter verfijning en optimalisering van dit decreet, mede door deze aanpassingen zijn we ervan verzekerd van een correcte en effectieve toepassing zonder aan de fundamenten ervan te raken.

Vijf grote onderwerpen zijn herwerkt of aangepast: doorvoer, transparantie, controle op eindgebruik,  handhaving en de verplichtingen voor erkende wapenhandelaars.

De meest opvallende nieuwigheid is de mogelijkheid dat de regering zelf een Vlaams wapenembergo kan voorzien wanneer de uitvoer in strijd zou zijn met het wapenhandeldecreet, bijvoorbeel wanneer het gaat om uitvoer naar landen die in oorlog zijn of de mensenrechten schenden, tevens bestaat er nu ook de mogelijkheid om goederen die zonder overlading of herlading in Vlaanderen worden getransporteerd worden gecontroleerd om zo de illegale wapentransporten tegen te houden.

Jan, als medebezieler van dit decreet is zeer tevreden " Vlaanderen is tot op heden een van de betere leerlingen van de klas, in die mate dat we zelfs strengere regels navolgen dan die de EU voorschrijft. Met deze optimalisatie gaat Vlaanderen nog een stap verder, maar dit betekent niet dat dit het eindpunt is , indien nodig zullen er nog aanpassingen doorgevoerd worden om deze optimalisatieoefening tot een goed einde te brengen. "

Jan countert ook de krtiek van de oppositie en spreekt van stemmingsmakerij, " Waar Wallonië de werkgelegenheid voorrang geeft op alles, en er zelfs voor hen geen ethische of morele bezwaren zijn enten we ons in Vlaanderen op het EU-beleid, verstrengen we de regelgeving en verminderen we de administratieve last voor onze bedrijven".

 

https://www.youtube.com/watch?v=TJ8hPA2qdxY

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is