Uit de krant !

Door Jan Van Esbroeck op 7 november 2017, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking

Een uitzonderlijk opiniestuk uit Het Laatste Nieuws, geschreven door Jan Segers.

Het is niet onze gewoonte om teksten van anderen op deze site te plaatsen maar voor deze opinie maken we graag een uitzondering.

"Dit gaat over democratie. Dan zijn zelfs anti-nationalisten als Di Rupo, Vande Lanotte en De Gucht het fundamenteel met N-VA eens

Rare democraten, die christendemocraten. Aparte kijk op democratie hebben ze dezer dagen. In Europa klitten ze samen in de Europese Volkspartij, de grootste fractie in het parlement. In die EVP zitten eerbare partijen als de CD&V van Wouter Beke, de CDU van Angela Merkel of de CSV van de Luxemburgse Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Daarnaast biedt de EVP van oudsher ook onderdak aan politiek schorremorrie. Silvio Berlusconi, de Italiaan. Viktor Orban, de Hongaar. Mariano Rajoy, de Spanjaard. Was het niet Will Tura die hem ooit bezong? 'El Bandido'.

Groot is vandaag de loyauteit van de andere christendemocratische partijen aan de Partido Popular van Rajoy. Niet ontroerend groot, maar verbijsterend groot. Merkel: opmerkelijk stil. Beke: nietszeggend met zijn pleidooi voor dialoog. Juncker: arrogant zoals hij zich achter een Spaanse rechtstaat schaart die vandaag niet deugt. Die de democratie geweld aandoet. Die politieke tegenstanders muilkorft en opsluit. Juncker speelt vandaag de ultieme legalist. En ja, legalisme - respect voor de wet en niets dan de wet - verdient in de politiek vaak lof. Maar in dit geval verdient het hoon. Hoe Madrid de Catalaanse crisis de kop indrukt, tart elke rechtstaat, ongeacht de Spaanse grondwet. Juncker doet zijn functie oneer aan.

Sinds Carles Puigdemont in België is, heeft N-VA alle remmen losgegooid in haar sympathie voor het Catalaanse separatisme. Vooraf was er de omfloerste uitnodiging van Theo Francken. Daarna volgden het statement van minister-president Geert Bourgeois en de vriendschapseed van partijvoorzitter Bart De Wever. Zondag volgde met Jan Jambon ook de vicepremier van de federale regering-Michel. Oprechte steunen politiek opportunisme zijn bij N-VA nauw verweven. De Wever is geen romantische nationalist. Catalonië inspireert hem niet, tenzij in hoe het niét moet. Dit gaat dan ook steeds minder over nationalisme en steeds meer over democratie, en hoe je in een rechtstaat omgaat met politieke opposanten. Je gooit ze niet in een cel.

Het is goed om te zien hoe alle Belgische democraten het daar luidop en fundamenteel over eens zijn, desnoods mét de N-VA. Alleen de christendemocraten hebben meel in de mond. Zegt Juncker dat Europa de Spaanse grondwet moet respecteren? Dan repliceert Johan Vande Lanotte, Vlaamse socialist, anti-nationalist en professor Grondwettelijk Recht, dat die grondwet maar moet worden aangepast. Dit is een politiek proces, zegt de jurist Vande Lanotte. Houdt premier Michel zich op de vlakte? En zegt Bart De Wever dat zijn N-VA van Rajoy geen lessen te krijgen heeft over zijn verleden? Dan is er Elio Di Rupo, Waalse socialist, anti-nationalist en oud-premier, om Rajoy een autoritaire franquist te noemen en onze regering op te roepen tot verzet.

Zwijgt Juncker en zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reyndersdat dit geen politieke maar een louter justitiële zaak is, dan is daar Karel De Gucht, Vlaamse liberaal, anti-nationalist, ex-minister van Buitenlandse Zaken en oud-Eurocommissaris, om hen erop te wijzen dat dit geen interne Spaanse kwestie is en dat de politiek, de Europese en de Belgische, zich moet uitspreken. Zonder meel in de mond.

Gelijk hebben ze, deze drie monstres sacrés van de Belgische politiek. Hoezo, de relaties met Madrid onder hoogspanning? Que sera, sera. Waarom zou je zoete broodjes bakken met een Spanje dat niet deugt?"

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is