Ondemocratisch Spanje boycot Vlaams-Catalaanse handelsmissie

Door Jan Van Esbroeck op 3 mei 2017, over deze onderwerpen: Economie, Democratie, Regio's in Europa, Buitenlandse handel / handelsmissies, Buitenlandse Zaken, Diplomatie

De geplande economische missie van Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Catalaans president Carles Puigdemont van 7 tot 9 mei naar Marokko zal helaas niet doorgaan. Het Koninkrijk Marokko heeft ze afgelast. Intussen is ook duidelijk waarom, zegt Vlaams Parlementslid Jan Van Esbroeck: “De regering in Madrid heeft via de Spaanse koning druk uitgeoefend op de Marokkaanse regering om geen Catalaanse delegatie te ontvangen. Dit is een rechtsstaat onwaardig.”

Spanje boycot nu ook openlijk Catalonië, zo stelt Van Esbroeck vast. Dat is te betreuren, zeker omdat ook Vlaanderen mee in de klappen deelt. “Deze laattijdige, zogezegd eenzijdige beslissing van Marokko brengt ook meer dan dertig Vlaamse, Catalaanse en Marokkaanse bedrijven economische schade toe. De welvaart van de burger wordt geofferd op het altaar van de Spaanse vergelding. Internationaal protest zou hier zeker op zijn plaats zijn”, meent Van Esbroeck.

Druk uitgeoefend via koning

Eerder torpedeerde Madrid al het net opgerichte Catalaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken. Het klaagde ook de vorige Catalaanse minister-president Artur Mas aan én veroordeelde hem voor het houden van een referendum. De Catalaanse parlementsvoorzitster Carme Forcadell wordt op dit eigenste moment nog vervolgd, omdat ze een parlementair debat over onafhankelijkheid liet doorgaan. En nu zet Spanje zelfs zijn koning in tegen Catalonië en Vlaanderen. “Dat de Spaanse regering de Catalanen op alle mogelijke manieren wil raken, omdat zij het aandurven aan onafhankelijkheid te denken, is nu wel duidelijk”, besluit Van Esbroeck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is