Kalmthoutse synagoge krijgt Vlaamse subsidie.

Door Jan Van Esbroeck op 6 september 2017, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed en toerisme

Jan heeft gedurende deze legislatuur reeds herhaaldelijk vragen gesteld over de afhandeling van dit dossier (vraag  139 dd. 21 jan.2015 en  vraag 85 dd. 17 nov. 2017). De Vlaamse regering heeft nu een premie toegekend voor instandhoudingswerken en neemt hierdoor 40 % van de kosten voor haar rekening.   Concreet wordt  in het najaar het lekkende dak hersteld  en een wegzakkende muur gestut.

Op 5 september  was Vlaams Minister-President Geert Bourgeois dan ook in Kalmthout om het Besluit tot toekenning van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure voor het uitvoeren van de beheersmaatregelen en werkzaamheden aan of diensten voor beschermd onroerend erfgoed te ondertekenen.

Samen met onze Vlaams Minister-President  ,vertegenwoordigers van de vzw Synagoge Heide-Kalmthout en van de Joodse gemeenschappen Machsike Hadas en Shomre Hadas , Gouverneur Cathy Berx, advocaat Koen Maenhout, beheerder van de synagoge, burgemeester van Kalmthout Lukas Jacobs en een delegatie van onze lokale N-VA afdeling was Jan aanwezig bij de ondertekening van deze  erfgoedpremie voor de Synagoge in Heide.

Sinds 1995 staat de synagoge leeg, in 2007 werd ze een beschermd monument, en nu is er goede hoop dat ze in de naaste toekomst gerenoveerd kan worden. De intentie is om het gebouw terug een religieuze functie te geven maar ze moet wel toegankelijk blijven voor het grote publiek. Dat wordt nog een lastige evenwichtsoefening.

Bourgeois benadrukte dat de overheid zelden zoveel moeite heeft moeten doen om een premie te kunnen uitreiken daar de eigendom van deze synagoge wel over een zeventigtal erfgenamen is verdeeld. Bij elk bezwaar van een van hen loopt het dossier op zijn minst tijdelijk vast.

De boeiende geschiedenis, de uitdagingen in dit complexe dossier, en vooral, een eerste grote stap naar herstel en herwaardering van dit heel bijzonder stuk erfgoed in Kalmthout kwamen tijdens het persmoment aan bod. N-VA Kalmthout.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is