Catalonië, Jan roept op tot dialoog (video)

Door Jan Van Esbroeck op 12 oktober 2017, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking

Tijdens de plenaire vergadering van woensdag 11 oktober riep Jan in het Vlaams Parlement op tot dialoog tussen Catalonië en de Spaanse overheid.

De huidige toestand is onzeker, niemand weet wat er gaat gebeuren. De toespraak van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, waarin hij zowel de republiek uitriep als uitstelde, heeft ook Madrid verward. Rajoy heeft een veto gesteld en wil binnen de 5 dagen een duidelijk antwoord, indien Puigdemont de onafhankelijkheid uitroept dan treedt het gevreesde grondwetartikel 155 in werking, waarbij Madrid de volledige macht in Catalonië overneemt.

Jan en de Vlaamse regering hebben reeds meermaals opgeroepn om de dialoog aan te gaan, maar Rajoy wil niet dialogeren. " Door dat te doen zou hij de legitimiteit van een Catalaanse natie erkennen, en dat weigert hij" aldus historicus en Spanje-expert Vincent Scheltiens (UA). Puidegemont heeft reeds meermaals verklaard dat hij wil praten "zonder voorgaande voorwaarden" en vraagt om een Europese bemiddelaar aan te stellen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is