Human Rights Watch onderzoekt het Politie geweld tijdens het Catalaanse referendum.

Door Jan Van Esbroeck op 18 oktober 2017, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking

Human Rights Watch  (een internationale niet-gouvernementele organisatie die zich richt op de aanpak van mensenrechtenschendingen) heeft Catalaanse slachtoffers en getuigen gesproken, alle beschikbare foto’s en video’s bekeken en heeft zoveel als mogelijk inzicht gehad in  medische dossiers van behandelde slachtoffers. Dit na klachten van overdreven politioneel geweld tijdens het Catalaans referendum van 1 Oktober in Girona en 2 dorpen in de provincies Girona en Barcelona.

“Uit onze gedetailleerde onderzoeken blijkt dat in deze drie gevallen de Guardia Civil en het nationale politie korps gebruik hebben gemaakt van buitensporig geweld tegen de Catalaanse burgers” Zegt Kartik Raj, West-Europese verantwoordelijke van HRW. “De politie mag dan wel volgens de letter van de wet optreden gerugsteund door een gerechtelijk vonnis maar dit geeft hen geen vrijbrief om met zoveel geweld tegen vreedzame betogers op te treden.”

Honderden gewonden, waarvan sommige zwaar bleven er achter, het Catalaans Ministerie van Volksgezondheid  bevestigde dat op 2 oktober 893 personen melding hadden gemaakt van verwondingen toegebracht door de staatspolitie. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken melde dat 19 staatsagenten en 14 leden van de Guardia Civil medisch zijn behandeld.

Human Rights Watch heeft bewijzen van buitensporig geweld aan een stemlokaal in een school in Girona en enkele bergdorpen in AIguaviva en Fonollossa. Buiten deze zijn er nog andere klachten binnengekomen, maar deze konden tot op heden nog niet geverifieerd worden.

Na afloop verklaarde de Spaanse regering dat alle politie acties “ met de nodige voorzichtigheid en doortastendheid werden uitgevoerd rekening houdend met hun mandaat en de rechten van alle burgers” verder zei de Spaanse woordvoerder dat de acties zeker niet tegen de burgers of hun ideologische overtuiging waren.

Op 6 oktober echter heeft de officiële vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië zijn excuses aangeboden voor het geweld dat de Spaanse politie heeft gebruikt tijdens het referendum. “Als ik de beelden zie en bovendien weet dat mensen zijn geslagen, geduwd en één persoon in het ziekenhuis is beland, kan ik niet anders dan spijt hebben en namens de agenten die tussenbeide kwamen excuses aanbieden”, zei Enric Millo in een televisie-interview.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is