Heeft Puigdemont de onafhankelijkheid van Catalonië nu uitgeroepen?

Door Jan Van Esbroeck op 11 oktober 2017, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking

Gisteren zei de Catalaanse premier Puigdemont in een speech dat de onafhankelijkheid er komt, maar nu nog niet. Hij wil eerst het gesprek aangaan met de Spaanse regering in Madrid. De premier gaf wel aan dat hij de afscheiding van de regio doorzet door een mandaat aan te vragen. Hij zei dat er dan meteen tijd moet worden ingeruimd voor onderhandelingen met Spanje. Puigdemont verraste zijn aanhangers, die op een onafhankelijkheidsverklaring hoopten, met deze verklaring.

Op de persconferentie van deze woensdag verklaarde Rajoy  aan de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont te hebben verzocht te verduidelijken of hij al dan niet de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen. Dit is de eerste stap naar een activeren van artikel 155 van de Spaanse grondwet, met dit artikel kan Rajoy het Catalaanse zelfbestuur opheffen en de regio onder controle van Madrid brengen.

Zie de volledige verklaring van Rajoy: Youtube

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is