Brandweervrijwilligers onmisbaar maar erkenning blijft bij woorden

Door Jan Van Esbroeck, Willy Segers op 11 maart 2014, over deze onderwerpen: Dilbeek, Dilbeek - Veiligheid, Lokaal beleid, Veiligheid, VlaParl - Binnenlands Bestuur, Zesde staatshervorming

Vlaams minister-president Kris Peeters wil erop blijven toezien dat de brandweerkorpsen in Vlaanderen de steun, de structuur en het statuut krijgen die ze verdienen.

“De minister-president streeft daarmee een zeer nobel doel na. En de N-VA steunt hem daarin”, zegt Vlaams Parlementslid Willy Segers. “Helaas is zijn Vlaanderen niet bevoegd. De brandweer is federale bevoegdheid, ook na de zesde staatshervorming. De CD&V stemde in de Kamer immers tegen de overdracht van die bevoegdheid naar de deelstaten. Die amendementen waren nochtans gebaseerd op wetsvoorstellen van diezelfde CD&V.”

De N-VA betreurt ook dat vrijwilligers, die vandaag drie vierde van het brandweerkorps uitmaken, door de federale plannen steeds meer geviseerd worden. Aan hen worden steeds meer en zwaardere eisen gesteld, terwijl de kans op een vaste aanstelling steeds kleiner wordt. “Daarbij komt dat zij het korps enigszins betaalbaar houden voor lokale besturen. Wij vragen daarom dat zij een volwaardige stem krijgen in de onderhandelingen over het nieuwe statuut van brandweermannen en -vrouwen”, besluit N-VA-Kamerlid Jan Van Esbroeck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is