Bevries EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije

Door Karl Vanlouwe, Karim Van Overmeire, Jan Van Esbroeck op 24 februari 2017, over deze onderwerpen: Europees beleid, Turkije

In navolging van het federale parlement vragen nu ook de Vlaamse meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement om de toetredingsprocedure voor Turkije te bevriezen en de Europese pretoetredingssteun te schrappen. “In het licht van de verslechterende mensenrechtensituatie en de achteruitgang van de democratie in Turkije is het de hoogste tijd om een duidelijk signaal te sturen”, zegt Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe. “Regeringen die burgerlijke vrijheden fnuiken, verdienen geen perspectief op toetreding tot de EU.”

Het is al enkele jaren duidelijk dat Turkije onder de heerschappij van Erdogan in de verkeerde richting evolueert. “Turkije kiest steeds meer voor een autoritaire koers, die haaks staat op onze Europese normen en waarden”, aldus Vanlouwe. “En na de mislukte couppoging van vorig jaar is de mensenrechtensituatie er alleen maar slechter geworden.” De cijfers spreken boekdelen: sinds de staatsgreep zijn 10 parlementsleden gearresteerd, 150 journalisten opgesloten, 24 radio- en televisiestations uit de ether gehaald, 4 miljard euro aan vastgoed in beslag genomen, 2368 rechters en openbare aanklagers aangehouden en bevinden meer dan 31.000 mensen zich momenteel in hechtenis. In totaal zijn meer dan 129.000 ambtenaren geschorst of ontslagen. “De toetredingsonderhandelingen werden al meer dan 10 jaar geleden opgestart”, merkt Vlaams Parlementslid Karim Van Overmeire op. “In al die jaren kon slechts 1 toetredingshoofdstuk worden afgerond, 15 hoofdstukken zijn nog in onderhandeling en 17 andere zijn zelfs nog steeds gesloten. Het wordt tijd dat we aan die processie van Echternach een eind maken. ”

Financiële steun stopzetten

De EU geeft voor de periode 2014-2020 zo’n 4,45 miljard euro steun aan Turkije om zich voor te bereiden op een toekomstig lidmaatschap, onder meer door de versterking van de democratische instellingen en de rechtsstaat. “We stellen vast dat dit doel allesbehalve bereikt wordt”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Van Esbroeck. “We vinden dan ook dat deze steun moet geschrapt worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is