2oo Catalaanse burgemeesters in Brussel

Door Jan Van Esbroeck op 7 november 2017, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking

2oo Catalaanse burgemeesters kwamen hun president een hart onder de riem steken .

Dinsdagnamiddag zakten verschillende N-VA parlementsleden waaronder Jan af naar de Brusselse Bozar, daar kwamen een 200 Catalaanse burgemeester bijeen om hun steun te betuigen  aan hun president Carles Puidgemont. De Catalaanse burgemeesters hadden hun traditionele stokken, de vara, en spandoeken meegebracht om aan de Europese journalisten duidelijk te maken waarom Spanje volgens hen zo zwaar in de fout gaat. De burgemeesters zijn woedend dat de Spaanse regering hun Catalaanse minister-president en zijn regering heeft afgezet en dat de Spaanse rechter hen wil vervolgen. Momenteel worden er al Catalanen als politieke gevangenen door Spanje vastgehouden en er wordt gevreesd dat er nog veel meer zullen volgen.

De burgemeesters brachten ook een duidelijke boodschap mee naar Brussel: de Catalaanse zaak gaat nu niet enkel meer om de onafhankelijkheid maar ook om het behoud van de democratie en het verdedigen van de basisrechten.

Bij het binnenkomen van de president scandeerden de burgemeesters “president en Libertat” hun vara in de lucht en een geel strikje, als protest tegen de politieke gevangenen, op hun borst. Tijdens zijn speech trok Puigdemont hard van leer tegen Spanje. Hij had het over een staatsgreep tegen een parlement en een bevolkingsgroep en stelde dat Spanje zich voor het internationale gerecht zal moeten verantwoorden voor de buitensporige harde acties.

Jan had tevens het genoegen om Miquel Solà tegen het lijf te lopen, Solà is de burgemeester van Collbato, de gemeente waar jan officieel waarnemer was tijden het referendum en waar hij met eigen ogen het geweld van de Gardia Civil mocht aanschouwen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is